Ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus Nr. 18 “Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi”, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvalde bija pieprasījusi organizācijām un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām, kuras apsaimnieko daudzdzīvokļu mājas, apsekot (ar foto fiksāciju) bērnu rotaļu laukumus, kas uzstādīti, izmantojot Rēzeknes pašvaldības līdzfinansēšanas programmu pagalmu teritoriju un zemes gabalu labiekārtošanai, un nepieciešamības gadījumā veikt remontdarbus, lai nodrošinātu elementu drošu lietošanu.

Minēto MK noteikumu 9. pants nosaka, ka publiskais spēļu un rekreācijas laukums un tajā uzstādītās spēļu vai citu aktivitāšu iekārtas nedrīkst apdraudēt lietotāja un trešo personu veselību un drošību, ja tās lieto paredzētajā vai paredzamajā veidā, ņemot vērā lietotāja paredzamo rīcību. Kā pastāstīja SIA “Rēzeknes namsaimnieks” vadītāja Juna Konstantinova, uzņēmuma speciālisti pēc Pilsētvides un attīstības pārvaldes pieprasījuma apsekoja 33 bērnu rotaļu laukumus, kā arī veica daudzdzīvokļu mājām piesaistīto teritoriju vispārējo plānveida vizuālo pārbaudi (bērnu rotaļu laukumu elementi, soliņi un citas konstrukcijas, kas potenciāli var būt nedrošas lietotājiem). Kopumā uzņēmuma speciālisti konstatēja, ka bērnu rotaļu laukumi, tostarp ar pašvaldības līdzfinansējumu uzstādītie, ir tehniski apmierinošā/labā stāvoklī. Protams, tika konstatēti arī bojājumi – lielākoties tādi, kurus iespējams saremontēt, bet dažos gadījumos – bērnu laukumu elementi bija jādemontē, jo to remonts būtu finansiāli neizdevīgs mājas iedzīvotājiem.

J. Konstantinova: “Šobrīd gandrīz visi remontdarbi bērnu laukumos ir pabeigti. “Rēzeknes namsaimnieks” katru gadu veic plānveida mājām pieguļošo zemes gabalu apsekošanu, saņem informāciju arī no sētniekiem, tomēr, ir jāsaprot, ka uzņēmuma darbinieki nevar uzraudzīt visus bojājumus vai vandālisma gadījumus 24/7 režīmā. Tāpēc aicinu iedzīvotājus, kuri pamanījuši bojātas konstrukcijas, nevis rakstīt dusmīgas ziņas Facebook, bet gan uzreiz informēt mūs pa tālruni 646 24501. Tādējādi mēs daudz ātrāk varēsim saplānot darbus un veikt remontu.”

Ņemot vērā nemitīgos iedzīvotāju jautājumus, atgādinām, ka bērnu rotaļu laukuma remonts tiek veikts no mājas uzkrājuma fonda līdzekļiem, neatkarīgi no tā, kam pieder zemes gabals (mājas vai pašvaldības), uz kura atrodas rotaļu laukums. Kopš brīža, kad dzīvokļu īpašnieki pieņem lēmumu par konstrukciju uzstādīšanu bērnu laukumā, uz viņu pleciem arī gulstas atbildība par to tehnisko stāvokli un lietotāju drošību, bet namu apsaimniekotājs šinī kontekstā ir tikai pasūtīto darbu izpildītājs (remonts, krāsošana, demontāža utt.).

J. Konstantinova uzsver, ka tikai kopīgiem spēkiem, pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai, daudzdzīvokļu māju apsaimniekošana var noritēt efektīvi.

Noslēgusies labdarības akcija “Nepērc! Adoptē Rēzeknes Dzīvnieku patversmē”, ko organizēja SIA “Rēzeknes namsaimnieks” sadarbībā ar pašvaldības aģentūru “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”, lai popularizētu bezsaimnieka suņu un kaķu adopciju no dzīvnieku patversmēm.

Labdarības akcijā (veicot ziedojumu Rēzeknes Dzīvnieku patversmei) piedalījās tie saimnieki, kuri reiz dāvinājuši vēl vienu iespēju laimīgai dzīvei mājas siltumā kādam dzīvniekam no patversmes vai klaiņojošam ķepainim.

SIA “Rēzeknes namsaimnieks” vadītāja Juna Konstantinova: “Esam ļoti pateicīgi cilvēkiem par atsaucību. Ļoti svarīgi rādīt pozitīvus piemērus dzīvnieku adopcijai no patversmēm, un vēl svarīgāk runāt par mīlestību pret dzīvniekiem un atbildību par tiem.”

Tuvākajā laikā visas iesūtītās fotogrāfijas un stāsti par cilvēka un ķepainīša brīnumaino satikšanos un draudzību tiks publicētas Rēzeknes Dzīvnieku patversmes un SIA “Rēzeknes namsaimnieks” kontos sociālajā platformā Facebook.

Pēc tam mākslinieki ķersies pie radošā procesa – uzzīmēs iesūtītos dzīvnieku portretus ar īsu aprakstu uz Rēzeknes Dzīvnieku patversmes žoga Rēznas ielā 13B un šķūņa sienas blakus dzīvnieku patversmes telpām.

Ja vēlaties adoptēt ķepainīti no Rēzeknes Dzīvnieku patversmes vai sniegt jebkāda veida atbalstu, pirms došanās uz patversmi ir jāsazinās ar darbiniekiem pa tālr. 26179322, 28363358 un jāvienojas par vizītes laiku.